Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7039277/AlphenChaam-wil-samen-met-Baarle-en-Gilze.ece

 

Alphen-Chaam wil samen met Baarle en Gilze

 

 

image114

 

 

 

Alphen-Chaam - Het bestuurlijke landschap ten zuiden van Breda zal over tien jaar drastisch zijn veranderd.

 

 

Dat verwacht burgemeester Harrie Nuijten van Alphen-Chaam. Als het aan hem ligt, is zijn gemeente dan gefuseerd met Baarle-Nassau en Gilze. De burgervader ziet het al helemaal voor zich: één middelgrote, sterke, groene gemeente met zo’n 25.000 inwoners. Om dit scenario te realiseren, wil hij graag het voortouw nemen, zegt Nuijten. Wat hem betreft worden hiervoor de eerste stappen volgend jaar al genomen. “Een bestuurlijke fusie is de meest reële oplossing voor de toekomst. Het wordt voor kleine gemeenten steeds moeilijker om hun taken goed uit te voeren.” Een samenvoeging met Baarle-Nassau en Gilze heeft alleen maar voordelen, meent hij. “De gebieden sluiten geologisch en cultureel goed bij elkaar aan. Bovendien zijn het allemaal kernen van gelijke grootte, zodat je niet de dominantie van een grote kern krijgt.”

 

Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken van de rijksoverheid op hun bordje. Tegelijkertijd moeten ze fors gaan bezuinigen op personeel. Dat is op de langere termijn niet vol te houden, meent Nuijten. “Het is nu al moeilijk om de voorzieningen op peil te houden. Als een medewerker ziek wordt, hebben we meteen een probleem.” Er wordt al langer gepraat over meer ambtelijke samenwerking, maar volgens Nuijten is een bestuurlijke hervorming de beste oplossing. “We hebben geen keus. Anders gaan ze van bovenaf herindelen, daar ben ik van overtuigd. Dan ben je afhankelijk van wat Den Haag wil en dat moeten we zien te voorkomen.”

 

Baarle-Nassau staat echter nog niet te popelen om de zelfstandigheid op te geven. Grootste obstakel is volgens burgemeester Jan Hendrikx het Belgische Baarle-Hertog, dat samen met Nassau de enclavegemeente vormt. “Hertog is ons grootste probleem, maar ook onze grootste attractie. Het maakt ons uniek.” Zijn zorg is dat andere gemeenten te weinig begrip zullen hebben voor deze bijzondere bestuurlijke situatie. “Ze hebben geen benul hoe het hier werkt. Samenwerken met de Belgen vergt veel geduld. Hier past geen blauwdruk, maar maatwerk.” Toch gebiedt de realiteit om verder te kijken dan de neus lang is, erkent ook hij. “We moeten ernstig rekening houden met een schaalvergroting, maar die discussie moet hier nog gevoerd worden. Er is een sterke stroming in Baarle-Nassau die graag zelfstandig wil blijven.” Hendrikx verwacht echter dat de emoties niet zo hoog zullen oplopen als tijdens de vorige gemeentelijke herindeling in 1997. Een alternatief voor een bestuurlijke fusie is volgens hem om de samenwerking te beperken tot het ambtelijke apparaat.

 

Burgemeester Nuijten meent dat in dat geval een samenvoeging van personeel wel meteen in een keer zou moeten. “Als we dat stapje voor stapje gaan doen, kost het teveel geld en energie.” Over ‘het probleem Hertog’ zegt hij: “Natuurlijk moeten we daar rekening mee houden, maar het kan niet zo zijn dat Hertog de randvoorwaarden gaat bepalen van een bestuurlijke alliantie.” De burgemeester van Gilze-Rijen, René Roep, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

Zie ook:

 

Alphen in beeld

Chaam in beeld

Baarle-Nassau in Beeld

Gilze in beeld

 

 

27 juli 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

28 juli 2010

 

Bron: www.bndestem.nl

 

Gilze en Rijen wil geen fusie

 

 

Gilze - Het ziet ernaar uit dat de droom van burgemeester Harrie Nuijten van Alphen-Chaam – een grote gemeente vormen samen met Baarle-Nassau en Gilze – voorlopig bij een droom blijft. Een dergelijke fusie levert voor ons niets op, zegt burgemeester René Roep van Gilze en Rijen. “Alphen-Chaam wil een gemeente vormen van 25.000 inwoners, maar zo groot zijn wij nu al.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN