logo (7)

 

Crimineel gek op kenteken

 

 

kenteken_753347h

 

 

 

DEN HAAG - Criminelen stelen steeds vaker kentekens.

De nummerplaten zijn in trek voor de handel

in gestolen auto's en voor identiteitsfraude.

 

 

Rijden met een gestolen of gekopieerde nummerplaat is een handige manier om uit beeld van politie en justitie te blijven, omdat de politie in toenemende mate geautomatiseerd kentekens scant en natrekt. Bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond werd in de eerste vijf maanden van dit jaar 725 keer aangifte gedaan van gestolen kentekenplaten, meer dan in heel 2007. Vorig jaar werden in de regio Rotterdam 638 kentekens ontvreemd. Landelijke politiecijfers van kentekenfraude bestaan niet, maar meerdere korpsen zien het aantal aangiften toenemen.

 

In de regio Utrecht heeft de politie de afgelopen twee maanden bovendien een plotselinge stijging opgemerkt van het aantal gestolen auto's dat met een vervalst kenteken wordt aangeboden. De afgelopen twee maanden kwamen tien meldingen binnen, vijf keer zo veel als gebruikelijk. Gestolen kentekenplaten worden ook veel gebruikt om te tanken zonder te betalen. Een op de drie doorrijders na een tankbeurt rijdt met een vals of gestolen kenteken, zo werd eerder dit jaar al bekend. Mogelijk spelen ook de sterk gestegen benzineprijzen een rol in de toegenomen populariteit van nummerplaten bij dieven. De toegenomen kentekencriminaliteit blijkt ook uit gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), waar autobezitters een vervangend kentekenbewijs aanvragen als ze hun autopapieren of nummerplaten kwijt zijn. In de eerste helft van dit jaar werden 106.000 vervangende kentekenbewijzen aangevraagd. Als deze trend doorzet, moeten dit jaar tot 30.000 kentekenbewijzen méér worden vervangen dan vorig jaar.

 

Politie en justitie combineren de gegevens uit het RDW-register met hun eigen bestanden over criminelen. De politie IJsselland experimenteert met ‘kentekenlezende camera's’ boven de A28 bij Zwolle. Guus Wesselink, directeur van stichting Aanpak voertuigcriminaliteit, hoopt dat de fraude met kentekens een tijdelijk probleem is. “Als het rekeningrijden wordt ingevoerd en alle auto's een chip krijgen ingebouwd, wordt het lastiger. Dan zou je met die chip moeten gaan knoeien.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

21 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count