Bron: http://www.bndestem.nl/extra/eten/5596100/Veel-meer-dan-een-eetcafe.ece

 

D’n Brooy is veel meer dan een eetcafé

 

 

image053

 

Eetcafé D’n Brooy – Chaamseweg 21 – Gilze

(Foto: Kees Wittenbols – december 2006)

 

 

De eerste eigenaar heette Brooymans - oftewel D’n Brooy - en die naam heeft het nog steeds: Eetcafé D’n Brooy, aan de weg tussen Gilze en Chaam, vlakbij asielzoekerscentrum Princenbosch. Een eetcafé dus, maar een waarvan we gehoord hebben dat het goed is.

 

D’n Brooy ligt pal aan de Chaamseweg. Alleen het ruime, afgeschermde terras scheidt het gebouw van het fietspad erlangs. Naast het terras heeft D’n Brooy ook nog een serre. De gastheer wijst ons erop dat in het restaurant een groot gezelschap gereserveerd heeft en dat we wellicht de voorkeur geven aan een tafel in deze rustigere ruimte. Attent van hem dat hij daarvoor waarschuwt. We nemen plaats aan een tweepersoonstafeltje in de serre, met zicht op de weg. Dat blijkt op zich al een belevenis te zijn. Het is nog vroeg op de avond en de Chaamseweg heeft meer weg van de Kalverstraat in Amsterdam dan van een plattelandsweg ergens in het zuiden van Brabant. Joggers, wandelaars, fietsers, wielrenners, asielzoekers: een letterlijk en figuurlijk bonte stoet van mensen trekt aan ons oog voorbij; naast al het autoverkeer dat veelvuldig van de weg gebruik blijkt te maken.

 

Maar dan richten we onze blik op de menukaart, want daar komen we uiteindelijk voor. Onze keuze is snel gemaakt: het menu van 19,75 euro. Daarvoor krijgen we een voor-, een hoofd- en een nagerecht. We kunnen bij elke gang kiezen uit drie gerechten. Als voorgerecht nemen we bloemkoolsoep, met een lolly van gerookte zalm en carpaccio van rosé gebakken varkenshaas, met pijnboompitjes, grana padanokaas en rucola. Het hoofdgerecht wordt respectievelijk kalfsribeye, met gegrilde courgette en warme knoflooksaus en een gebraden beenhammetje, met honingmosterdsaus. Daarbij drinken we de rode huiswijn: een Dupond cabernet sauvignon, pays d’Oc, een wijn die ons niet teleurstelt.

 

De piepjonge maar zeer vriendelijke en correcte gastheer neemt onze bestelling op. Een even vriendelijke serveerster zet een mandje brood met roomboter (in verpakking, maar wel met botermesje) voor ons neer. De warme volkoren minibolletjes, ciabatta en sneetjes stokbrood zijn versgebakken en smaken heerlijk. Dan wordt het voorgerecht uitgeserveerd. Mijn tafelgenoot geniet van zijn bloemkoolsoep. Lekker romig, vindt hij, alleen zouden er wel wat meer bloemkoolroosjes in hebben gemogen. Hij is er zegge en schrijve een tegengekomen. De zalmlolly ziet hij als een aardige culinaire grap, maar “die voegt verder niet zo veel toe.” De carpaccio van varkenshaas, die op mijn bord is beland, is inderdaad mooi rosé gebakken. Het flinterdun gesneden vlees is fijn van smaak, de pijnboompitjes zijn perfect gebakken (niet te donker), de pittige en smakelijke plakjes grana padano zijn royaal over de carpaccio en de verse rucola gestrooid. Een carpaccio zoals het hoort. Over de kalfsribeye die mijn tafelheer als hoofdgerecht krijgt, zegt hij: “een fantastisch stuk vlees, goed klaargemaakt, boterzacht, maar met een heerlijk krokant randje.” Hij is meer dan tevreden; ook over de gegrilde courgettes, die bij de ribeye geserveerd worden. Mijn beenhammetje, mét been, is lekker gaar. De smaak is goed en de honingmosterdsaus past er prima bij. Ook op mijn bord nog wat groentegarnituur en ook een aardappelkoekje. Het lijkt zo misschien wat magertjes, maar op tafel wordt ook nog een schaaltje gemengde groenten met spekjes, kaas en croutons en een schaaltje frietjes met mayonaise gezet. Op ons verzoek heeft de serveerster ook het mandje met brood laten staan. Alles bij elkaar is het meer dan genoeg.

 

In afwachting van het nagerecht maken we alvast de balans op. Voor een eetcafé presteert D’n Brooy buitengewoon goed. We snappen niet waarom de uitbaters de toevoeging “eetcafé” nog steeds handhaven, terwijl alles wat wij tot nog toe ervaren hebben, absoluut restaurantwaardig is. Daarbij biedt D’n Brooy veel extra’s: een speeltuintje, een bokkenweitje en een springkussen voor de kinderen, voor moeders met baby’s een verschoonhoek en voor hen die het niet laten kunnen een rookkamer. Aan alles is gedacht. De nagerechten, huisgemaakte aardbeiensorbet met verse aardbeien en slagroom voor mijn tafelgenoot en het ambachtelijk bereide bramen- en sabayonijs met caramelsnippers aan mijn kant kunnen onze mening niet veranderen. Eetcafé D’n Brooy is gewoon een goed restaurant.

 

Smaakmeter: GOED.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

De rekening

 

1 gl. huiswijn wit 2,25

 4 gl. huiswijn rood 9,00

 1 bloemkoolsoep 4,75

 1 carpaccio van varkenshaas 4,75

 1 ribeye 12,00

 1 beenham 12,00

 1 triangel van ijs 3,00

 1 sorbetijs 3,00

 2 espresso 3,60

 Totaal 54,35

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Eetcafé D’n Brooy

 

Adres: Chaamseweg 21 - 5126 NE Gilze

Telefoon: tel. 0161-451548

Openingstijden: dinsdag tot en met donderdag vanaf 11.00 uur, vrijdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur, maandag gesloten

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Gilze in beeld

Rondje Ulvenhoutsebos in beeld

 

 

 

1 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN