Bron: www.bndestem.nl

 

De teloorgang van een zoutjesfabriek

 

 

Kranen halen met veel geraas betonnen wanden omlaag.

 

 

Zo wordt hoogbouw vanzelf laag en uiteindelijk weer maaiveld. Verwrongen betonijzer ligt netjes apart. Stof en puin. Dat is het lot van de fabriek waar ooit chips en zoutjes werden gemaakt. Het voormalige productiegebouw van de Smiths Food Group op het bedrijventerrein Dombosch in Raamsdonksveer wordt gesloopt en verdwijnt in containers. De brokken vertellen een verhaal: over de vluchtigheid van het bedrijfsleven op deze plek, want ja, er was eerst nog de Eubisfa NV, de koekfabriek die aan cake bezweek.

 

Op zaterdagmiddag 27 augustus 1966 sneed burgemeester J.H.M. Prinssen van de toenmalige gemeente Raamsdonk met een zilveren mes een taart aan, een wat iel taartje met een paar kersen en een toefje slagroom, iel, want eigenlijk al te klein voor het bord waarop het lag. Toch moest dat taartje de trots uitstralen van de Europese Biskwie Fabriek die met één snijdende handeling geopend werd. Directeur M. van Doesburg die naast de burgemeester toekeek, was daarmee met zijn bedrijf de eerste gegadigde voor het nieuwe industrieterrein aan Boterpolderlaan in de Sandoel op de plek waar nu Heerewaarden gebouwd wordt. Op dat moment werkten in de fabriek honderd mensen, van wie 60 procent vrouwen in twee fabriekshallen met vijf productielijnen. De verslaggever van dagblad De Stem noteerde: “De producten van de fabriek vinden gretig aftrek, ook in het buitenland.” Dat terwijl de fabriek koekjes produceerde, waarvan ouderen in Raamsdonksveer nog steeds zeggen dat ze “niet om te (vr)eten waren.” De fabriek, een dochter van spritsbakker Nobo BV uit Ede, was op dat moment al vier jaar in Raamsdonksveer gevestigd, maar een officiële opening was tot dan toe achterwege gebleven.

 

Arme koekfabriek. Al drie jaar later gaat het bergafwaarts met de cake- en koekjesafzet. Eubisfa komt in handen van het Amerikaanse Continental Baking, een bedrijf uit de stal van multinational en telecommunicatiegigant ITT. In 1972 neemt Nobo, ook een ITT- dochter, de exploitatie in handen. Twee jaar later verkoopt Nobo Eubisfa door aan de Smith Food Group, dochter van het Amerikaanse General Milss-concern, een bedrijf dat chips en cocktailzoutjes produceert met vooral België als markt. Zestig werknemers komen op straat te staan. “Raamsdonksveerse fabriek bezweek aan cake,” kopt dagblad De Stem. De Smith Food Group doet het goed en bouwt in 1991 een nieuwe fabriek op het industrieterrein Dombosch. Naar goed Amerikaans gebruik wordt de vestiging “de plant” genoemd. Er wordt optimistisch grond gereserveerd voor nieuwe uitbreidingen. Een paar jaar later gaat het mis. Een citaat uit De Stem van 9 december 1998: “De Smiths zoutjesfabriek in Raamsdonksveer lag er gisteren verlaten bij. De meeste werknemers gingen naar huis om het nieuws over de sluiting van de fabriek te verwerken.”

 

Met één klap staan 101 werknemers op straat. De oorzaak: de productie van zoutjes als Wokkels en Hamka's wordt verplaatst naar fabrieken in het Belgische Veurne en in Broek op Langendijk. De Smiths Food Group is op dat moment al in handen van de Amerikaanse voedings- en drankenreus Pepsico. De machines worden ontmanteld en verhuizen naar de andere productielocaties. Het gebouw blijft leeg achter. In 2002 lijkt het er even op dat er op het 15 hectare grote terrein een nieuw logistiek centrum komt, waarvandaan Unilever Dove shampoo en deodorant over Europa gaat distribueren. Het gaat niet door. De gebouwen worden daarna alleen nog gebruikt voor opslag van onder meer het woonwarenhuis Leen Bakker. Diezelfde Leen Bakker gaat op het Smithsterrein aan de Zalmweg nu nieuwe magazijnen bouwen, naast het al bestaande Leen Bakker distributiecentrum. Het hoofdkantoor van Leen Bakker is ook al in Raamsdonksveer gevestigd, even verderop, aan de Karperweg. De aanvraag voor de bouwvergunning op de locatie aan de Zalmweg is op dit moment in behandeling bij de gemeente Geertruidenberg.

 

 

Zie ook:

 

Raamsdonksveer in beeld

 

 

 

 

30 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN