Bron: www.bndestem.nl

 

Dorpspark Ulvenhout

op oude fundamenten

 

 

ULVENHOUT - Wat zou er mooier zijn voor dorp Ulvenhout

dan een eigen dorpspark, een park waar de mensen heerlijk

kunnen toeven, met bankjes en een speeltoestel.

 

 

En dan tevens een plek voor kleinschalige evenementen, voor een optreden van de harmonie, een theaterstuk of lezing. Noem maar op. Dat park is er. Althans, de pastorietuin zou zich perfect lenen voor dat doel. Het is de droom van Jo Box, voorzitter en kartrekker van stichting Dorpspark Ulvenhout. Box, oud-voorzitter van de parochieraad, doet zijn verhaal op www.breda-morgen.nl. Op deze site van de gemeente Breda kunnen bewoners hun ideeën opperen, hun dromen.

 

De vroegere pastorietuin ombouwen tot dorpspark, als een verbinding met het dorpsplein aan de overkant, waar het dienstencentrum zit, zou volgens Box het dorp doen opleven. Voor het ontwerp en de inrichting zegt hij ongeveer anderhalve ton euro nodig te hebben. Box is met hulp van anderen druk bezig het geld bij elkaar te krijgen, onder meer via het VSB-fonds en de Rabobank. Nou wil het gemeentelijke FMO-fonds, weet Box inmiddels, niet meewerken. De stichting had 50.000 euro gevraagd. “Maar het FMO vindt dat we meer bezig zijn met een tuin dan met de gemeenschap. We gaan tegen dat besluit in beroep. Het sociale aspect is onderbelicht gebleven.” Box wil in het beroep samen optrekken met verzorgingshuis De Donk, dat tegen het park aanligt en Amarant. Cliënten van Amarant werken bij lunchroom de Uitdaging, gevestigd in de oude pastorie. Het terras van de lunchroom kijkt uit op het park. Box is in overleg met Amarant, hij hoopt dat cliënten van Amarant kunnen helpen bij het parkonderhoud.

 

 

ulvenhout dorpspark 018

 

Pastorietuin Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

“De Pekhoeve is het culturele centrum in het dorp, maar ligt niet helemaal centraal. Het dorpspark zou een prachtige aanvulling zijn.” Box wijst nog op het oude kloostertje en de zusterschool naast de kerk. “Het complex als geheel verleent het dorp identiteit.” Het gaat volgens Box niet alleen om het toeven in een fijn park, het is ook behoud van cultureel erfgoed. In de pastorietuin heeft een schuurkerk gestaan, van rond 1800. Box wil de fundamenten laten blootleggen, daarop moet dan een podium komen, een halve meter hoog. “Maar de tuin en de kerk liggen ook op historische grond van het slot Grimhuyzen, vermoedelijk uit 1277. Het slot is getekend op de kaart van Johan Blaeu over het beleg van Breda in 1637 door prins Maurits en Frederik Hendrik. Bij de bouw van de kerk in 1904 is dit slot afgebroken, evenals de schuurkerk die ernaast stond,” schrijft Box in zijn droom. Wat zou het mooi zijn, vertelt hij tijdens een rondwandeling in de tuin, als de fundamenten van het slot blootgelegd kunnen worden.

 

“De archeologische dienst heeft al te kennen gegeven direct te willen graven.” Een anekdote wil dat de vroegere pastoor Epping beelden in de pastorietuin heeft laten begraven, in de jaren zestig, bij de modernisering van de monumentale Laurentiuskerk. Er is al een tuinarchitect in beeld, Leon Rombouts uit het Ginneken. Box zal de FMO-commissie snel benaderen. Box wijst nog op het oude kloostertje en de zusterschool naast de kerk. “Het complex als geheel verleent het dorp identiteit.”

 

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld Deel 1

Ulvenhout in beeld Deel 2

 

 

 

28 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN