Bron: www.bndestem.nl

 

“Stel je voor, hier kwam Mozart voorbij”

 

 

 

BOSSCHENHOOFD - Op zoek naar doodlopende wegen zouden we de Oude Antwerpsepostbaan in Bosschenhoofd bijna over het hoofd hebben gezien.

 

 

Op zich niet zo verwonderlijk, want je mag er eigenlijk niet komen. De weg is volgens de borden verboden voor autoverkeer, behalve voor bestemmingsverkeer. Maar dat zijn we nu, want we zijn door Isabel en Dick Bakker uitgenodigd om over ‘hun’ Oude Antwerpsepostbaan te komen praten, want, zo hadden ze ons gemaild, daar is heel veel over te vertellen, vooral over vroeger. De Bakkers wonen op nummer 100, dat is net om de hoek van de Hoenderparkdreef en aan het begin van het doodlopend deel van de Oude Antwerpsepostbaan. Het einde ligt zo'n 200 meter verder. Daar verspert het hek om vliegveld Seppe de doorgang, maar vroeger moet de weg dus doorgelopen hebben tot in Antwerpen toe.

 

Isabel en Dick Bakker hebben via archieven het oorspronkelijke tracé grotendeels terug kunnen vinden. Hele stukken van de weg bestaan nog, bijvoorbeeld de Postbaan in Rucphen en de Antwerpsebaan onder Schijf. Nu onbeduidende weggetjes, maar vroeger was dit een belangrijke noord-zuidverbinding en die liep niet voor niets zo. De oude Antwerpsepostbaan volgde een spoor over een hogere zandrug tussen drassige heidevelden en moerassen. Wie er op let, ziet dat nu nog terug in het landschap, bijvoorbeeld aan de ‘kuil’ in de A58 bij Rucphen en aan de laagte tussen Hoeven en Etten-Leur. Vanaf Bosschenhoofd loopt de Oude Antwerpsepostbaan door naar de Bosschendijk en vandaar verder naar het noorden, naar Moerdijk en dan met de boot het Hollandsch Diep over naar Strijensas, een veerverbinding die vooral bekend is door de noodlottige overtocht van Prins Johan Willem Friso, die in 1711 verdronk toen zijn boot vlak voor de haven van Strijensas omsloeg. (Zie hierover ook: Huize Bloemendaal – Zevenbergschen Hoek).

 

De prins was onderweg van Parijs naar den Haag. Of hij toen via de oude Antwerpsepostbaan is gereisd, vermeldt de geschiedenis niet, maar van een andere beroemdheid is dat wel bekend. Dat was Mozart, die in 1765 van Antwerpen naar Den Haag reisde. “Stel je voor, die is toen hier voor de deur langs gekomen. Dat is toch fantastisch om te weten?,” zegt Isabel. Ook Vincent van Gogh moet regelmatig over de oude Antwerpse Postbaan hebben gewandeld in de tijd dat zijn vader dominee was in Etten-Leur en zich ook hebben laten inspireren door de omgeving. “Schilderijen heeft hij er niet van gemaakt, maar wel een paar tekeningen,” weet Isabel. Zelf woont ze sinds 1960 aan de oude Antwerpsepostbaan, die toen nog verstoken was van nutsvoorzieningen als gas en riolering. Isabel: “Water en elektriciteit waren er al wel, maar de wc kwam nog uit op een ouderwetse beerput, die Dick eens in de zoveel tijd leeg moest scheppen. En de centrale verwarming stookten we op steenkool. Moest ik in de winter om half vijf opstaan om de ketel aan te maken.”

 

 

 

image045

 

Spoorlijn t.p.v. Bosschenhoofd

(Foto: Kees Wittenbols – 4 juni 2007)

 

 

De weg voor hun deur was nog niet verhard en de buurman aan de overkant ploegde nog met een paard en was zo bereidwillig om in één moeite door ook hun tuin om te leggen. Herinneringen die terug te vinden zijn in fotoalbums, want Isabel heeft vanaf dag één dat ze aan de Antwerpsepostbaan woonde, heel veel foto's gemaakt, van henzelf en de kinderen, maar ook van dingen om de deur. Wat opvalt, is dat er toen nauwelijks bomen stonden, terwijl ze nu bijna in een bos wonen. Maar dat was ook nog de tijd dat een boom vooral functioneel was: om vruchten voort te brengen en als brandhout voor de kachel en het fornuis. Seppe bestond al wel, maar er werd veel minder gevlogen dan nu. Er werden toen wel parachutesprongen boven het vliegveld gemaakt en dan belandde er wel eens iemand naast de baan, in de tuin of op het dak van een schuurtje van een van de omwonenden. Op een zondagmiddag bleef een parachutespringer in de bovenleiding van de spoorbaan hangen. Dick schoot te hulp, maar kon hem ook niet loskrijgen. “Ik ben toen als een gek naar het overwachtershuisje aan de Pastoor van Breugelstraat gerend om de stroom eraf te laten halen. De overwachter zei meteen al: dat zal hem veel geld gaan kosten, maar toen ik terugkwam, was de vogel gevlogen. Hij had toch kans gezien zich los te wurmen. De NS heeft de rekening toen naar Seppe gestuurd en toen was het gelijk afgelopen met dat parachutespringen.”

 

 

 

image037

 

Zicht op vliegveld Seppe

(Foto: Kees Wittenbols – 4 juni 2007)

 

 

Maar het aantal vluchten is alleen maar toegenomen, dus echt stil wonen is het aan oude Antwerpsepostbaan niet, ook al niet omdat aan de andere kant de spoorlijn vlak langs hun huis loopt. “Maar daar zijn we al zo aan gewend, dat we die niet eens meer horen.”

 

 

Zie ook:

 

 Bosschenhoofd in beeld

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

6 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN