Bron: www.bndestem.nl

 

Monumentenlijst in de maak

voor Gilze en Rijen

 

 

RIJEN - Bijzondere panden die cultuurhistorische waarde hebben, maar geen rijksmonument zijn, worden in de toekomst ook bewaard voor het nageslacht. De gemeente Gilze en Rijen werkt aan een lijst met gemeentelijke monumenten. Daarbij wordt vooral gekeken naar architectonische betekenis, stedenbouwkundige betekenis en de cultuurhistorische waarde. In mindere mate let het college op de sociale functies, het ecologisch belang en de kosten en baten. Welke panden in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument, is nog niet bekend. Het college gaat aan de slag met een conceptlijst. B en W willen een breed draagvlak creëren voor het behoud van monumentale panden.

 

 

Hier enkele voorbeelden:

 

 

 

image124

 

R.K. Basisschool Sint Jozef – Tuinstraat – Rijen

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

 

 

image049

 

Kerkstraat 85 – Gilze

(Foto: Kees Wittenbols – december 2006)

 

 

 

 

image020

 

Café-Feesterij ’t Engeltje – Schoolstraat – Molenschot

(Foto: Kees Wittenbols – november 2006)

 

 

 

 

image027

 

Rijksweg 32 – Hulten

(Foto: Kees Wittenbols – 5 mei 2008)

 

 

 

Zie ook:

 

Rijen in beeld

Gilze in beeld

Molenschot in beeld

Hulten in beeld

 

 

16 oktober 2009

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

19 februari 2010

 

 

Nog geen monumentenlijst

 

 

RIJEN - Gemeentelijke monumenten zijn voorlopig in de gemeente Gilze en Rijen nog niet aan de orde. Het college heeft besloten om nog geen gemeentelijke monumenten aan te wijzen, omdat de financiële middelen niet toereikend zijn. Vorig jaar oktober nog besloot het college om juist wel een gemeentelijke monumentenlijst op te stellen. Gebouwen die wel een cultuurhistorische waarde hebben, maar geen rijksmonument zijn, zouden op deze lijst belanden. De gemeente zou daarbij vooral kijken naar architectonische betekenis, stedenbouwkundige betekenis en de cultuurhistorische waarde.

 

“We hebben in het college besloten om voorlopig geen gemeentelijke monumenten aan te wijzen,” zegt wethouder Lau Lavooij. De verantwoordelijke wethouder Hatice Can-Engin is deze week met vakantie. “Als we een lijst vaststellen, dan betekent dat automatisch dat de eigenaren van gemeentelijke monumenten in aanmerking komen voor subsidie. Daar hebben we momenteel helemaal geen geld voor, dus dan kunnen we deze lijst beter uitstellen.” Omdat het college geen geldpotje heeft voor bijzondere oude panden, wordt de gemeentelijke monumentenlijst over de verkiezingen heen getild. “We laten dit onderdeel uitmaken van de voorjaarsnota. Het is nu aan de raad om een keuze te maken en eventueel een voorziening te treffen of niet. In de nieuwe begroting moeten deze keuzes worden gemaakt.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN