Bron: www.bndestem.nl

 

Oorlogsslachtoffers in beeld

 

 

ALPHEN – “Als je er mensen mee wilt bereiken die de Tweede Wereldoorlog

nog kunnen navertellen, moet je nu die expositie houden.”

 

 

“Het is bovendien een goed moment omdat het 65 jaar geleden is dat Alphen en Chaam zijn bevrijd. Bovendien past de expositie ook in het jubileumprogramma van Alphen 1300, omdat er teruggekeken wordt in de historie.” Adriaan van Riel, kabinetschef bij de gemeente Alphen-Chaam, heeft genoeg argumenten voor het inrichten van een expositie in het Alphens gemeentekantoor over alle oorlogsslachtoffers die op het grondgebied van de nieuwe en oude gemeente zijn omgekomen, dus dat is inclusief Riel. Ze hoeven er dus niet per se begraven te zijn. Tot die zeker 125 slachtoffers behoren, naast eigen inwoners, ook Poolse militairen en Engelse vliegeniers, maar ook Duitsers. Wat de laatste betreft, pakt hij niet flink uit, maar ze horen er in zijn ogen wel bij.

 

Dus op de expositie is ook een foto te zien van een Duitser die betrokken was bij de executie van Alphense jongens in oktober 1944. De fusilladeplaats ligt langs de Chaamseweg. “Destijds werd verondersteld dat die jongens zomaar overhoop werden geschoten. Nu lijkt het aannemelijk dat de Duitsers hen voor spionnen aan zagen die zich op ‘t Zand verscholen om de Polen tegen te houden. Die Duitse commandant heeft nog een ijzeren kruis gekregen voor heldhaftig gedrag in Alphen.” Van Riel is expert op het gebied van de oorlogsgeschiedenis in de regio en met name rond vliegbasis Gilze-Rijen. De interesse was er volgens de geboren Gilzenaar al vroeg. Hij kwam in contact met de broers Wouter en Jan van den Hout die dagboeken hadden bijgehouden over alles wat er zich in de oorlogsjaren rondom de vliegbasis had afgespeeld. Samen met Leo Klerks, die bij de luchtmacht-bergingsdienst werkte, schreef het viertal vijf boeken, over elk oorlogsjaar één. “Er dook steeds meer materiaal op. En nog steeds. Door de komst van internet en e-mail is de kans dat mensen elkaar bereiken steeds groter geworden.” De boekjes zijn volgens Van Riel ondertussen collector’s items geworden. Eén deed er op Marktplaats al 300 euro.

 

Van alle verzamelde materialen is op de vliegbasis een museum, de Traditiekamer, ingericht. Iets van die verzameling komt ook naar de expositie in Alphen. Zoals een blikje met water, dat is gevonden na het neerstorten van een Engels vliegtuig in 1943 op ‘t Zand. Het zoeken naar familie van de omgekomen luchtmachtmilitairen leidde Van Riel zelfs naar Argentinië. “Maar de expositie gaat vooral over mensen. Over elk slachtoffer komt er wel iets, een foto, een officieel document van zijn overlijden of bijvoorbeeld een foto van een begrafenis,” zegt Van Riel.

 

 

Zie ook:

 

Alphen in beeld

Chaam in beeld

Riel in beeld

 

 

 

29 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN