Bron: www.bndestem.nl

 

“Verschrikkelijk, die helikopters

 

 

chinook2

 

Chinook

 

 

GILZE - Ze is al een zenuwinzinking nabij. Eigenlijk weet ze zich geen raad meer.

Zelfs verhuizen spookt door haar hoofd,

terwijl ze er tot een paar maanden geleden heel prettig woonde.

 

 

Dag in, dag uit scheren de helikopters over de woning van Anneke Vroegop op Nerhoven in Gilze. Eén avond telde ze er zelfs 33. Anneke: “Het is vreselijk. Aan dit geluid kun je gewoon niet wennen. Wij hebben pas rust als we bij een ander op visite zijn. Vooral het geluid van die Chinook voel je in je hele lijf. Pas als het vrijdagavond is, halen we opgelucht adem en horen we een paar dagen geen helikopters. Maar op zondagavond zit ik alweer: ojee, morgen begint die ellende weer.” Anneke en John Vroegop doen geëmotioneerd hun verhaal. Sinds 1995 woont het koppel naast de vliegbasis. Destijds hebben ze bewust voor deze locatie gekozen. “We wonen hier eigenlijk heel graag. We zitten achteraf, maar toch ook nog dicht bij het dorp,” zegt John. “We wisten dat we vlakbij de vliegbasis gingen wonen. We hebben er ook nooit over geklaagd. Sterker nog. In die tijd vond ik het zelfs een mooi gezicht om af en toe een apache te zien. Nou, ik kan je verzekeren: nu niet meer. Gemiddeld vliegen hier 22 helikopters per dag over, recht boven ons huis. Dat is iets waar je nooit aan went.”

 

Een chinook vliegt over. Het klappende geluid van de wieken trilt door het huis heen. “Zo gaat het sommige avonden aan één stuk door. Dat is gewoon niet uit te houden. Onze dochter durven we door de week niet eens meer naar huis te halen.” De dochter van John en Anneke woont in het verpleeghuis in Goirle. Voor haar hebben ze destijds de woning op Nerhoven gebouwd. “Ze heeft een brommerongeluk gehad en daarna vijf maanden in coma gelegen. Daardoor kan ze bijna niets meer. Ze communiceert met haar arm. Daarnaast heeft ze zware epilepsie. Vooral het klappende geluid van de Chinook kan voor een aanval zorgen. Ik zou dat niet op mijn geweten willen hebben.” Waar de overlast op andere plaatsen rond de vliegbasis minder is geworden, neemt deze op Nerhoven toe. De helikopters vlogen vorig jaar september vooral op het noordelijk circuit, de route die deels over Rijen loopt. Inmiddels heeft de vliegbasis na klachten en uit veiligheidsoverweging besloten om vooral het zuidelijk circuit te gebruiken, de route die exact over de woning van de familie Vroegop loopt. “Onbegrijpelijk,” vindt Anneke. “Daar klagen mensen en dan wordt het circuit zomaar even aangepast. Tja, hier staan maar vier huizen, maar wij hebben er nu wel heel intensief last van. Wij klagen ook, maar er komt maar geen oplossing. Het zou al helpen als ze gewoon binnen de contouren van de vliegbasis blijven. Dat is slechts 150 meter verderop. Maak gewoon één oefencircuit dat binnen het eigen terrein valt.”

 

 

 

image035

 

Zicht in Nerhoven – Gilze

(Foto: Kees Wittenbols – 7 oktober 2008)

 

 

Opnieuw vliegt een helikopter over: een Cougar. “Tja, inmiddels kan ik wel alle typen helikopters uit elkaar houden,” schampert Anneke. “Kijk, wij snappen natuurlijk ook wel dat er geoefend moet worden. Daar hebben we ook alle begrip voor. Die militairen verdienen ook echt ons respect. Ze hebben heel veel krediet, maar nu is dat krediet toch echt op. Je wordt er gewoon horendol van als ze steeds maar rondjes vliegen over je huis.” Inmiddels hebben zowel John als Anneke slapeloze nachten. “Zo rond de klok van drie of vier uur word ik wakker, terwijl ik vroeger toch echt sliep als een roos,” zegt John. “We merken het aan onze gezondheid. Iedere keer als er zo’n helikopter overvliegt, voel ik het in mijn maag, alsof er een knoop in zit. Vorige week waren we een weekje op vakantie. Eindelijk hadden we rust. Op een gegeven moment kwam een klein vliegtuigje over. Datzelfde nare gevoel kreeg ik weer in mijn maag. Dat zegt toch wel genoeg en we hebben niet het gevoel dat er iets aan wordt gedaan.” Weer vliegen de helikopters over en langs het huis. In het ruim een uur durend gesprek scheren zeven exemplaren over het dak. De Chinooks zijn het ergste. “Er is niet aan te wennen. Hier kun je het huis ook niet tegen isoleren. Vooral de trillingen zijn een ramp. Ik hou mijn hart vast als het straks zomer is. Even lekker in de tuin zonnen is er niet bij. We zijn ook nog eens onze privacy volledig kwijt. Laat staan dat we straks een raam kunnen openzetten. Het is hier echt onleefbaar geworden.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Vliegbasis kiest beste optie uit twee kwaden

 

RIJEN - Vliegbasis Gilze-Rijen steekt de hand in eigen boezem. “We beseffen dat we mensen tot last zijn, maar we proberen ook alles te doen om het zoveel mogelijk te beperken,” meldt woordvoerder Robert de Jong. “We nemen de klachten absoluut serieus, maar voor de bewoners van Nerhoven in Gilze hebben we gewoon op dit moment geen pasklare oplossing. Dat is vervelend, maar het is nu eenmaal zo.” De afgelopen maanden heeft de vliegbasis al veel maatregelen getroffen om de overlast te verminderen. Zo is de vlieghoogte aangepast. “We zijn lager gaan vliegen, waardoor minder mensen last hebben,” meldt De Jong. “Dat lijkt vreemd, maar hoe hoger we vlieger hoe meer mensen geluidsoverlast hebben.” Daarnaast wordt de vliegbasis bij Deelen intensiever gebruikt en is het oefencircuit aangepast. “We vlogen voorheen vooral op het noordelijke circuit. Daar wonen meer mensen. Nu vliegen we vooral op het zuidelijke circuit. Daardoor is er minder overlast voor de inwoners van Rijen. Helaas heeft dit wel consequenties voor de bewoners van Nerhoven. Het zuidelijke circuit loopt recht boven hun woning. We hebben de beste optie uit twee kwaden gekozen.”

 

 

 

image033

 

Zicht op het vliegveld aan de Langenbergseweg

(Foto: Kees Wittenbols – 7 oktober 2008)

 

 

Als laatste punt spreidt de vliegbasis de aanvliegroutes evenredig. “We merkten dat zeventig procent van onze kisten via het noordoosten binnenkwam, dus via de Tilburgse wijk Koolhoven,” zegt de woordvoerder. “Slechts dertig procent kwam via het noordwesten. Dat wordt nu evenredig verdeeld.” Zomaar het oefencircuit verplaatsen, zodat deze binnen de contouren van de vliegbasis blijft, kan niet. “Dan hadden we dat allang gedaan. Voorlopig is er voor Nerhoven helaas geen structurele oplossing voor handen. De komende maanden verdwijnen overigens de avondvluchten. Wel komen er incidenteel nachtvluchten tussen 23.00 en 1.00 uur. Dat is noodzakelijk. We moeten onze jongens nu eenmaal klaarstomen voor Afghanistan.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Gilze in beeld

Rondje vliegveld in beeld

 

 

 

28 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN